Vuoden 2018 ohjelma

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vietettiin viime vuonna 50-vuotisjuhlia suureen tyyliin. 51. kertaa juhlia viettäessä meno ei suinkaan hiljene! Koko festivaaliohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 16.5., ja kattaus on jälleen harvinaisen laaja. Samalle musiikkifestivaalille mahtuu niin kotimaisen juurimusiikin huiput kuin kansansuosikkeja Suvi Teräsniskasta Egotrippiin, kansainvälisia tähtiä Haitista ja Kolumbiasta asti, lukemattomia innokkaita pelimanniosallistujia unohtamatta.

Tästä hurjasta ohjelman kirjosta haluaisin nostaa esiin mielenkiintoisen Pelimannit framilla -konserttisarjan, jossa piirretään muutamasta pelimannista syväluotavampi henkilökuva, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Konserteissa pelimannit sekä soittavat että tarinoivat.

Pelimannit framilla -konserttisarjan esiintyjistä mainittakoon muun muassa viime vuoden Lontoon Proms -festivaalilla esiintynyt barokkiviulutaituri Kreeta-Maria Kentala, jonka juuret ovat syvällä Kaustisen pelimannimullassa.

Myös osallistavaa ohjelmaa

Koko viikon on tarjolla ohjelmaa laidasta laitaan ja aamusta yötunneille, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Pyrimme luomaan ohjelmaan sekä tarpeeksi vaihtelua että joitain selkeän punaisen langan varaan rakennettuja päiväkokonaisuuksia.

Tiistaina järjestetään satoja osallistuja keräävät Mukulamatineat, keskiviikkona suomenruotsalainen musiikki ja tanssi ovat keskiössä ja torstaina pureudutaan ennen kaikkea paikallisiin Kaustisen perinteisiin. Viikonloppua kohden nostatetaan pulssia muun muassa kolumbialaisen dj:n KillaBeatMakerin tahdissa.

Ohjelma on myös vahvasti osallistavaa – tarjolla on konserttien lisäksi opetustuokiota, joissa voi perehtyä vaikka ukulelen soittoon, sekä erilaisia työpajoja.

Suositut jamiworkshopit saavat nyt rinnalleen myös tanssijamiworkshopit Maunon makasiinilla, joihin voi osallistua kuka tahansa tanssista innostunut.

Ajatus on painottaa erityisesti tanssin sosiaalista puolta: tuoda käytännön kautta esiin sitä, mikä tanssimisessa on tärkeää ja mitä oikeasti on musiikin ja tanssin suhde, valottaa Hakamäki.

Lapsille on tarjolla laajasti ohjelmaa joka päivä: sekä konsertteja että osallistavaa toimintaa – Kaustinen on varmasti Suomen kesän perheystävällisimpiä festivaaleja.

Luontotunnelmista rappiin

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien massiivinen esiintyjäkaarti on osittaain julkaistu vuodenvaihteessa, mutta viime hetken lisäyksiä ovat muun muassa intensiivinen Chouk Bwa Haitista, kriitikoiden ylistämä teräväkynäinen bluesvaikutteinen avant-folkisti Richard Dawson Iso-Britanniasta ja heleä-ääniset The Escarteen Sisters Espanjasta.

Kotimaisten esiintyjien joukkoon ovat liittyneet muun muassa haitaritaituri Markku Lepistö, kansanmusiikkia ja rappia yhdistävä haapoja & illmari kollektiivi, shamaaniviulisti Tuomas Rounakari sekä Teostopalkintoehdokas Meriheini Luoto, jonka ylistetty persoonallinen kokonaisuus Metsänpeitto sopii upeasti myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämänvuotiseen luontoteemaan. Heavymiehenä ja suurena kansanmusiikin ystävänä tunnettu Timo Rautiainen esiintyy duona monipuolisen Ville Ojasen kanssa. Kaustisella esiintyy myös kotimaisten kansantanssiryhmien parhaimmistoa Siepakoista Motoraan sekä kansainvälisiä tanssivieraita muun muassa Virosta. Juhlien sydämessä ovat komea porukka pelimanneja koko Suomesta.

MAALISKUUN JULKISTUKSET

Suomen rakastetuimpiin klassikkobändeihin lukeutuva Egotrippi saapuu 25-vuotisjuhlakiertueellaan ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille perjantaina 13.7.

Egotrippi, kuva: Tero Ahonen

Viime vuoden lokakuussa yhtye julkaisi kymmenennen albuminsa nimeltään 10. Suurin osa uusista kappaleista on tuttuun tapaan orkesterin omaa kädenjälkeä, mutta joukossa on muutama biisi, joiden tekoon ovat osallistuneet Iisa ja Tuure Kilpeläinen. Kymmenen-teeman ympärillä hullutteleva bändi julkaisi tiistaina 10.10. kymmenen uutta kappaletta ja heitti yllätyskeikan 10-linjan raitiovaunussa Helsingissä.

Yli 20 vuotta musiikkia tehnyt Egotrippi teki suuren läpimurron viidennellä albumillaan Matkustaja, joka poiki yhtyeelle ensimmäisen kultalevyn. Myöhemmin julkaistu 20 suosikkia ‑kokoelmalevy myi jo platinaa, ja levyltä lohkaistu single Matkustaja oli vuonna 2005 eniten radioissa soinut kotimainen kappale. Kuudennella albumillaan Vielä koittaa uusi aika bändi nousi ensimmäistä kertaa listaykköseksi. Vuonna 2008 julkaistu Maailmanloppua odotellessa palkittiin kolmella Emma-patsaalla.

Festivaalilauantain 14.7. pääesiintyjänä nähdään Finnhittien kuningatar Vicky Rostin 60-vuotisjuhlashow. Ikinuori energiapakkaus on villinnyt suomalaisia jo viidellä vuosikymmenellä, ja keikkatahti jatkuu kovana edelleen.

Vicky Rosti, kuva: Riitta Supperi

Nuori laulajalahjakkuus nousi kansansuosioon jo 1974 olleessaan vasta 16-vuotias, kun hän voitti Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailut. Siitä lähtien hän on tehnyt mahtavaa uraa keikkaillen ympäri Suomea ja äänittäen 10 albumia. Virven hittejä ovat mm. Kun Chicago Kuoli, Tuolta Saapuu Charlie Brown, Oon Voimissain, Sata Salamaa sekä Leikitään.

Uuden kotimaisen kansanmusiikin kärjet esittäytyvät

Juhlilla nähdään luonnollisesti myös suuri määrä kotimaisen kansanmusiikin ja etnon huippunimiä. Yksi skenen tämän hetken kovimmista kansanmusiikin vientituotteista, elektro-folkkia soittava Okra Playground nähdään festivaalin päälavoilla. Yhtyeen debyyttialbumi keräsi jo vuonna 2015 ylistäviä arvosteluja, ja tässä kuussa julkaistava toinen levy on jo yltänyt Transglobal music chartin top 10 ‑listalle. Lisäksi juhlilla nähdään mm. maailmalla mainetta niittänyt Etno-Emma voittaja, vocal folk hop-yhtye Tuuletar sekä pitkän uran tehnyt haitarivelho Hannu Seppänen & co. Ohjelmaa tähdittävät myös jo aiemmin vahvistetut raikas ja mielenkiintoinen a cappella ‑yhtye Ilo Ensemble sekä yksi tuoreimmista kansanmusiikin kentän innovatiivisista ihmeistä, avainviulun, säkkipillin ja saksofonin voimin partyfolkmetallia tykittävä Ritva Nero.


HELMIKUUN JULKISTUKSET

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on valinnut showcase-bändeikseen 2018 Väisänen jne.:n, Maria Reikko & Best Case Scenario Bandin sekä ruotsalaisen Trio Törnin.

Trio Törn (SE) / Kuva: Sona Hellman

Oululainen laulaja-lauluntekijä / tarinaniskijä Väisänen laulaa rennosti elämästä ja kuolemasta. Väisänen jne. julkaisi 2016 esikoisalbuminsa Jatkot. Sen tarinoissa seikkailevat henkilöt mm. varoittavat exästään, ottavat osaa paholaisen syntymäpäivään ja muistelevat Taivalkosken ainutlaatuista tunnelmaa.

Maria Reikko & Best Case Scenario Band soittaa uutta jalan alle menevää nykykansanmusiikkia. Kansanmusiikin ekologisen lokeron seinät tutisevat yhtyeen lisätessä perinteiseen poljentoon uutta soundia ja elämänmakuista groovea. Tunnelataus ja huimapäiset soolot eivät jätä kuulijaa kylmäksi.

Nuori ruotsalainen Trio Törn luo uutta musiikkia tukeutuen vahvasti perinteen voimaan. Yhtyeen juuret ovat skandinaavisissa polskissa, sottiiseissa ja hallingeissa, joiden pohjalta he venyttävät niin instrumenttiensa kuin tradition rajoja viulun, avainviulun ja sellon kokoonpanolla.


TAMMIKUUN JULKISTUKSET

Kaustinen suuntaa kohti seuraavaa 50-vuotiskauttaan

Kaustisen 51. kansanmusiikkijuhlia vietetään jälleen heinäkuussa. Juhlaviikon avajaispäivän maksuttoman sisäänpääsyn kaikille tarjoaa 150-vuotisjuhliaan viettävä Kaustisen kunta!

Juhlia vietetään teemalla luonto. Luonnostaan-otsikon alla aihetta lähestytään useista kiinnostavista näkövinkkeleistä: musiikkia luonnosta, luonnollista musiikkia, luonnon äänet, kierrätys, ihmisluonto. Teeman avulla tutustutaan myös musiikintekijyyden näkökulmiin, luonnon sointiin, inspiraatioon ja musiikin kierrättämiseen. Festivaali ja samalla sen luontoteema käynnistetään yövaelluksella sunnuntaina 8.7. Parinkymmenen kilometrin mittaisella vaelluksella valmistaudutaan tulevan festivaaliviikon koitoksiin rennoin askelin, musiikin tahtiin. Yövaelluksen järjestää festivaalin kanssa yhteistyössä Perhonjokilaakson retkeilijät ry.

Valtakunnallinen vuositeema, Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen nimeämä Kaikilla mausteilla – kansanmusiikin ja kansantanssin elävät perinteet nivoo elävinä ja muuntuvina säilyvät aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöt yhteen niin Kaustisella säilyneen paikallisperinteen kuin yhteisöllisen taiteen tekemisenkin kautta, muita kansallisia ja kansainvälisiä ilmiöitä unohtamatta. Kaustisen kunnan juhliessa 150-vuotista historiaansa korostuu paikallisen osaamisen ja perinteen osuus luontevasti. Yhdistettynä paikallisperinteeseen teeman tiimoilta toteutetaan konserttisarja Elävä perintö: Näin meillä. Lasten Kaustisen osana puolestaan toteutetaan ohjelmasarja Elävä perintö: Leikki.

Kaustisen Vuoden yhtyeeksi on nimetty Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!, vuonna 2007 perustettu ja siitä saakka määrätietoista, kansanmusiikkiperinteitä kunnioittavaa työtä tehnyt yhtye. Sen jäsenet ovat paitsi taitavia muusikoita, myös loistavia musiikkikasvatuksen ammattilaisia ja musiikkipedagogeja. Yhtyeen musiikki on mielenkiintoisen kekseliästä ja monipuolista sisältäen tyylilajeja kalevalaisesta laulusta maailman eri musiikkiperinteisiin. Nimityksellä Kaustinen haluaa edistää lastenkulttuuria ja kunnioittaa samalla korkeatasoista lastenmusiikin tekemistä kotimaassamme: laadukas, perinteitä vaaliva musiikki kuuluu jokaiselle, ikään ja kokoon katsomatta.

Vuoden yhtye 2018: Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! (Kuva: Sami Mannerheimo)

Festivaaliohjelmassa nähdään myös runsaasti sekä kansainvälisiä upeita uutuuksia että pitkän linjan huipputekijöitä. Portugalilaista musiikkiperinnettä omaperäisesti uudelleenjalostava OMIRI on yksi sykähdyttävimmistä uutuuksista eurooppalaisen maailmanmusiikkitaivaan alla. Ruotsin huikein kansanmusiikin bilebändi Folk All-in Band tekee näyttävän paluun Kaustiselle. Muita kansainvälisiä tähtiä ovat mm. skotlantilainen viulistilegenda Alasdair Fraser yhdessä sellotaituri Natalie Haasin kanssa sekä maailmaa valloittanut tanskalainen Helene Blum & Harald Haugaard Band. Ensimmäistä kertaa Kaustisella nähdään puolalaisen perinteen vaikuttava tulkitsija ja edistäjä, palkintoja kahminut perheyhtye Kapela Maliszów sekä Norjan saamelainen, 20. taiteilijavuottaan juhliva Vassvik.

Pohjoismaat näkyvät tavallista vahvemmin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tulevana kolmena vuonna Nordisk Kulturfondin puls-rahoituksen turvin, jolla rakennetaan pohjoismaisen musiikin konsertti- ja työpajasarja. Ajatuksena on saattaa nuoret yhteen ja luoda yhteispohjoismainen alusta, johon nuoret haluavat tulla luomaan kontakteja muun muassa yhteissoiton myötä.

Kotimaisista yhtyeistä esiintymässä nähdään mm. 20 vuoden jälkeen paluun Kaustiselle tekevä 2-rivisguru Hannu Seppänen & co, rohkea ja elämänmakuisia lauluja esittävä a cappella -yhtye Ilo Ensemble, Etno-Emma-palkintoa tavoitteleva duo Maria Kalaniemi & Eero Grundström, kalevalaista bluesia tulkitseva Juurakko sekä Etnogaalassa Vuoden tulokkaaksi valittu mieletön Maija Kauhanen. Tango on kesän juhlilla erityisesti esillä maailman maineikkaimman huuliharppuyhtye Svängin sekä 20. juhlavuottaan viettävän Tango-orkesteri Unton toimesta. Iskelmätaivaan valovoimainen tähti Suvi Teräsniska valloittaa jälleen Kaustisen festivaaliyleisön sydämet. Perinnettä parhaimmillaan kuullaan mm. Risto Kuparin luotsaamassa arkkiveisukonsertissa Kolme Katilaa ja mää: Puntarin kolli, Euran balladi ja muut Frans Järvisen arkkiveisut, sekä Seinäjoen kaksirivisten 20-vuotisjuhlakonsertissa. Myös kotimainen esittävä kansantanssi ja uudet koreografiat sekä perinteisemmät kansantanssin konsertit ovat tulevanakin kesänä vahvassa asemassa juhlien ohjelmistossa, kansainvälisiä tuulahduksia unohtamatta.

Program 2018

Programmet publicerat: Från intimt och akustiskt till DJ-stämningar

I fjol firade Kaustby folkmusikfestival 50-årsjubileum i stor stil, men då festivalen arrangeras för 51:e gången avtar inte farten, tvärtom! Festivalprogrammet publiceras i sin helhet onsdag 16.5. och än en gång är bredden synnerligen omfattande. Samma musikfestival rymmer såväl toppnamn inom inhemsk roots-musik som storfavoriter från Suvi Teräsniska till Egotrippi, internationella stjärnar från Haiti och Kolumbia, talrika ivriga spelmän inte att förglömma.

– Ur detta imponerande program vill jag gärna lyfta fram till exempel konsertserien Pelimannit framilla (Spelmän vid rampen), där man kommer åt att teckna mer djuplodande porträtt av några spelmän, berättar programchefen Anne-Mari Hakamäki. Spelmännen både spelar och berättar vid dessa konserter.

Bland dem som presenteras i konsertserien Pelimannit framilla (Spelmän vid rampen) kan nämnas barockviolinexperten Kreeta-Maria Kentala, vars rötter sitter djupt i spelmansmyllan i Kaustby och som bland annat uppträdde vid London Proms i fjol.

Välkommen att delta

– Hela veckan bjuds det på program av alla de slag, från morgon till natt, berättar programchefen Anne-Mari Hakamäki. Vi strävar efter att skapa tillräcklig variation i programmet men också dagshelheter med något slags röd tråd.

På tisdag ordnas Knattematinéerna som samlar hundratals deltagare, på onsdagen står den finlandssvenska musiken och dansen i centrum och på torsdag presenteras framför allt lokala traditioner från Kaustby. Mot veckoslutet blir det pulshöjande program med bl.a. dj KillaBeatMaker från Kolumbia.

Programmet tar också fast på att engagera – vid sidan av alla konserter arrangeras också undervisningsstunder och olika workshops, man kan till exempel bekanta sig med ukulelespel.

De populära jamworkshoparna får sällskap av dansjamworkshops, en nyhet för i år. De hålls i Maunos magasin och vem som helst kan delta.

– Tanken är att betona speciellt dansens sociala sida: i praktiken presentera vad som är väsentligt vad man dansar och hur relationen mellan musik och dans fungerar, förklarar Hakamäki.

Varje dag finns det gott om program för barn: både konserter och engagerande verksamhet – Kaustby är säkert en av de mest familjevänliga finska sommarfestivalerna.

Från naturstämningar till rap

En del av det massiva artistgarde som uppträder vid Kaustby folkmusikfestival publicerades i årsskiftet, men flera artister har också bokats sedan dess, bland dem intensiva Chouk Bwafrån Haiti, kritikerrosade bluesinfluerade avant-folkartisten Richard Dawson från Storbritannien och skönsjungande The Escarteen Sisters från Spanien.

Bland inhemska artister kan nämnas dragspelsvirtuosen Markku Lepistöhaapoja & illmari kollektiivi som kombinerar folkmusik och rap, schamanviolinisten Tuomas Rounakari och Teostoprisnominerade Meriheini Luoto, vars prisade helhete Metsänpeitto passar fint också i årets naturtema vid Kaustby folkmusikfestival. Timo Rautiainen är känd som heavyartist och stor folkmusikvän och uppträder i år som duo med mångsidiga Ville Ojanen. I Kaustby uppträder de ledande inhemska folkdansgrupperna från Siepakat till Motora samt internationella dansgäster bland annat från Estland. Festivalens hjärta utgörs av en imponerande skara spelmän från hela Finland.

Kaustby 51. folkmusikfestival arrangeras 9.-15.7.2018.

Kaustby tar sikte på följande 50-årsperiod

Den 51:a folkmusikfestivalen i Kaustby ordnas den 9–15.7.2018. Kaustby kommun som firar sitt 150-årsjubileum bjuder alla på gratis inträde under festivalveckans öppningsdag!

Temat för festivalen är naturen. Under rubriken Av naturen närmar vi oss ämnet ur fler intressanta synvinklar: musik från naturen, naturlig musik, naturens ljud, återvinning, människonaturen. Med hjälp av temat bekantar vi oss med musiken ur ett upphovsmannaperspektiv, med naturens klanger, naturen som inspirationskälla och återvinning av musik. Festivalen och dess naturtema inleds med en nattvandring söndagen den 8.7. Under en tjugo kilometer lång vandring förbereder vi oss inför festivalveckans utmaningar med lätta steg i takt med musiken. Nattvandringen ordnas av festivalen i samarbete med föreningen Perhonjokilaakson retkeilijät ry.

Det riksomfattande årstemat, Med alla kryddor – folkmusikens och folkdansens levande traditioner, som utsetts av Centralen för främjande av folkmusik och folkdans sammanför det immateriella kulturarvets levande och föränderliga företeelser såväl genom den lokala tradition som bevarats i Kaustby som via skapandet av kollektiv konst, övriga nationella och internationella fenomen inte att förglömma. I och med att Kaustby kommun firar sin 150-åriga historia framhålls den lokala kunskapen och traditionen på ett naturligt sätt. I kombination med den lokala traditionen och temat skapas konsertserien Levande kulturarv: Så här gör vi. Barnens Kaustby förs fram i programserien Levande kulturarv: Lek.

Barnorkestern Ammuu! som grundades 2007 och som sedan dess har arbetat målmedvetet med stor respekt för folkmusiktraditionen har utsetts till Årets ensemble i Kaustby. Medlemmarna i orkestern består förutom av skickliga musiker av lysande proffs på musikpedagogik och musikpedagoger. Gruppens musik är uppfinningsrik och mångsidig och innehåller flera stilarter, allt från sånger i kalevalanda till musiktraditioner från olika delar av världen. Genom utnämningen av gruppen vill Kaustby främja barnkulturen och visa sin respekt för skapandet av barnmusik av hög kvalitet i vårt land – högklassig musik som slår vakt om traditionerna tillhör alla, oavsett ålder och storlek.

I festivalprogrammet ingår gott om såväl imponerande internationella nyheter som toppartister med lång erfarenhet. Gruppen OMIRI som förädlar den portugisiska musiktraditionen på ett originellt sätt är en av de mest hänförande nykomlingarna på den europeiska musikhimlen. Sveriges mest fantastiska folkmusikpartyband Folk All-in Band gör en sensationell comeback i Kaustby. Andra internationella stjärnor är bl.a. den skotska violinistlegenden Alasdair Fraser tillsammans med cellokonstnären Natalie Haas samt danska Helene Blum & Harald Haugaard Band som tagit världen med storm. Den imponerande tolkaren och främjaren av polsk tradition, prisbelönta familjegruppen Kapela Maliszów, ser vi för första gången i Kaustby i år liksom den samiska musikern Vassvik från Norge som nu firar sitt tjugonde år som artist.

De nordiska länderna kommer att synas mer än vanligt på Kaustby folkmusikfestival under de närmaste tre åren tack vare Nordiska kulturfondens puls-finansiering. Med hjälp av den kommer en konsert- och workshopsserie med nordisk musik att byggas upp. Tanken är att sammanföra unga och skapa en samnordisk plattform till vilken de unga ska kunna komma för att skapa kontakter bland annat genom att spela tillsammans.

Av de inhemska artisterna får vi bl.a. se gurun på tvåradigt dragspel Hannu Seppänen & co återvända till Kaustby efter en paus på 20 år, a capella-gruppen Ilo Ensemble uppträda med modiga, livsglada sånger, duon Maria Kalaniemi & Eero Grundström som tilldelats Etno-Emma-priset, Juurakko som tolkar Kalevala-blues samt sanslöst duktiga Maija Kauhanen som valts till Årets nykomling vid Etno-galan. Tangon står i rampljuset på sommarens festival tack vare den världsberömda munspelsgruppen Sväng och Tangoorkestern Unto som firar 20-årsjubileum i år. Schlagerhimlens populära stjärna Suvi Teräsniska går åter rakt in i festivalpublikens hjärtan. Tradition då den är som bäst hör vi bl.a. på skillingtryckskonserten Kolme Katilaa ja mää: Puntarin kolli, Euran balladi och andra skillingtryck av Frans Järvinen under ledning av Risto Kupari samt på Seinäjoen kaksirivisets 20-årsjubileumskonsert. Den inhemska folkdansen och nya koreografier samt mera traditionella folkdanskonserter är även denna sommar starkt framme i festivalprogrammet, internationella fläktar inte att förglömma.

 

Share