IJ Routen (US)

 IJ Routen tulkitsee kosertissaan Songs of the Soul and of the Soil tummalla, intensiivisellä äänellään mustien hengellistä musiikkitraditiota: spirituaaleja, joissa kuuluu ihmiselämän sävyt, toivo ja epätoivo, raadollisimmillaan.
Pe 12.7. klo. 11.30 Soittosali, klo. 12.45 Iholla  

Ilo(iset) tytöt

Ilo(iset) tytöt on kiltin anarkistinen tyttötrio, jonka musiikki on määrittelemättömästi määritelty female folkiksi. Onhan naiseus paitsi yhtyeen jäsenille tärkeä teema, myös olennainen osa identiteettiä aina bändin nimeä myöten. Pelimanniperinnettä, kuplettia ja popvivahteita yhdistelevä tuoreen, herkän ja hersyvän yhtyeen elämänfilosofia myötäilee ennen kaikkea iloa. Musiikillisen inspiraation lähteenä toimivat niin arjen suloisuus kuin pienen tytön onnenaiheet: tilille putkahtava opintotuki tai saunailta ystävien kesken. Aina on syy iloon – sen yhtye haluaa myös jokaisella keikalla kuulijoille tarjota!
La 13.7. klo 17.30 Pelimannitalo

Iltavilli vol. 3

Sosiaalisen yhteistanssin Iltavillissä on tänä vuonna eläimellinen kansantanssin imu. Helppoihin yhteistansseihin johdattelee Hanna Poikela. Musiikista vastaa bändi Nope, joka houkuttelee tanssijan kirmaamaan iltavillihevosten kanssa. Perinnepantteripöksyillä tai ilman, olet tervetullut tanssimaan yhteisöllisesti yön huumaan. Tanhupeto on irti!
Ke 10.7. klo 00.00 Keskipohjanmaa-areena

JPP & Panu Savolainen

Svengistä ei ole pulaa, kun maamme legendaarisin kansanmusiikkiyhtye JPP (Järvelän Pikkupelimannit) yhdistää voimansa jazzin puolelta paremmin tutun vibrafonisti Panu Savolaisen kanssa. Vuonna 1982 perustetun JPP:n ja Savolaisen ainutlaatuista kombinaatiota kuultiin ensi kerran Sipoon Kalkkiranta Jazzeilla elokuussa 2016. Ohjelmisto koostuu mm. Panu Savolaisen tuoreista sävellyksistä sekä vastuttamattomasta svengistään tunnetun JPP:n klassikkosävelmistä tuorein sovituksin.
Ke 10.7. klo 18.00 Iholla-sali 

JPP

Kaustisella vuonna 1982 Järvelän Pikkupelimanneina syntynyt yhtye on suomalaisen kansanmusiikkikentän legenda ja vakaasti pohjoismaisen pelimannimusiikin ytimessä.
Nykykokoonpanossa soittavat Tommi Pyykönen (viulu), Arto Järvelä, Mauno Järvelä, Antti Järvelä (basso), Matti Mäkelä (viulu) ja Timo Alakotila  (harmooni).
Ke 10.7. klo 18.00 Iholla-sali (& Panu Savolainen)
To 11.7. klo 00.00 Keskipohjanmaa-areena (Yökatrilli)

Kalevauva.fi Kaustinen special 2019!

Vuonna 2016 uransa Kaustisella aloittanut hilpeä trubaduuriduo tarjoaa tuotantoaan tällä kertaa Kaustisen oman housebandin kanssa! 2010-luvun omat lönnrotit musisoivat äänellä, joka kumpuaa kansan syvistä riveistä tuoreeltaan – siis netin keskustelupalstoilta. Kommenttikenttien nimettömät äänitorvet ja foorumeiden arkirealismi kompostoituvat kaksikon käsittelyssä oivaltavaksi ja nauruhermoja kutittelevaksi uuden ajan kansalliseepokseksi. Konsertti tulkataan myös viittomakielelle.
Ke 10.7. klo 20.00 Keskipohjanmaa-areena

Karjalan Nuoret 100 – Poies itekäs ite – 100 vuotta lujaa ystävyyttä

Nuorisoseura Karjalan Nuoret juhlistaa tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan historiansa isoimmalla teoksella, joka yhdistää tanssin, teatterin ja musiikin. Poies itekäs ite on läpileikkaus nuorisoseuran moninaisista vaiheista lähtien vuoden 1919 Viipurista aina nykypäivän Helsinkiin saakka, missä seura on toiminut jo noin 70 vuotta. Ylisukupolvinen esiintyjäjoukko täydentyy pitkän linjan huippukansanmuusikoista koostuvasta yhtyeestä. Esityksen ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Petra Haapio, koreografioista Riina Hosio ja musiikista Lotta Hagfors.
Ke 10.7. klo 17.30 Keskipohjanmaa-areena

Kaunis Elsa

Modernia kansanmusiikkia ammattilaisten nostalgisella otteella. Se vanha iso talo, josta joskus näet unta. Se paikka joka tuntuu tutulta, vaikket muista siellä koskaan käyneesi. Mullan ja vanhojen kirjojen haju…ja oven raosta kuuluu musiikkia. Astut sisään ja näet vanhat ystäväsi, joita et ole koskaan tavannut. Muistat millaista on olla lapsi. Muistat millaista on vanhentua ja kuolla. Muistat asioita, joista et ole tiennyt. Vanhat ystäväsi.
Ma 8.7. klo 21.45 Iholla-sali
Ti 9.7. klo 15.30 Maunon makasiini

Kavalkadi: Kaustisen Mysteerio

Tämänvuotinen Kaustisen Kavalkadi on uskomaton tarina Kaustisen tuhatvuotisesta historiasta. Kavalkadin juoni perustuu taiteilija Ilmari Wirkkalan henkilöön sekä hänen vuonna 1970 kirjoittaman Kaustisen Mysteerio -esseen tarinoihin Kaustisen historiasta. Häntä kiehtoi kovasti ratkaista salaisuuden siitä mistä kaikki nykyinen elävä Kaustislainen rikas kulttuuriperintö on syntyisin. Mistä on useiden laulajien, soittajiemme sekä kirkonrakentajiemme lahjakkuus lähtöisin joiden luovuuden kukat ovat tehneet Kaustisen nimen valtakunnallisesti hyvin tunnetuksi jo 1800-luvulta saakka? Kaustisen Kavalkadi on vaikuttava musiikkinäytelmä jonka toteutuksessa on mukana kymmeniä pelimanneja, laulajia sekä tietysti upea joukko paikkakunnan harrastajanäyttelijöitä. Käsikirjoitus on Pekka Kivelän, dramatisointi ja ohjaus Kai-Eerik Känsälän ja musiikinjohdosta vastaa Arto Anttila. Yhteistyössä Avain Säästöpankki.
To 11.7. klo 17.15, Keskipohjanmaa-areena
La 13.7. klo 17.00, keskipohjanmaa-areena

Kiharakolmio feat. MäSä Duo: Nurkkatanssit

Riehakas polkkamasiina, alavutelais-amerikkalaisen kansanmusiikin helmiorkesteri on kiertänyt maailmalla yli 20 vuoden ajan. Suorasanaisen yhtyeen musiikissa kuuluu rehellinen elämänasenne ja soittamisen ilo. Jalan allehan se menee, niin kuin menee muutama kotoinen valssikin. Nurkkatansseissa mukana ryskäämässä tällä kertaa myös maailman paras MäSä-duo.
La 13.7. klo 18.00 Maunon makasiini

Koivuselän kimallus

Kuluvan vuoden helmikuussa edesmennyt Heikki Lahti oli mandoliinin herkkä ja mestarillinen tulkki. Lahti nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään mestaripelimanniksi nimittämisen myötä vuonna 1991, ja Lahdesta tulikin pitkän ja menestyksekkään uransa saatossa tuttu hahmo kaikille suomalaisille pelimanneille. Tässä Heikki Lahdelle omistetussa konsertissa esiintyy sata- ja tasapäinen joukko hänen pelimanniystäviään. Heikin työ (ja huvi) jatkuu, mistä todistaa myös ohjelmaan sisältyvän jaminumeron harjoitus Kaustisen TB:n kahviossa konserttipäivänä klo 06.00.
Ke 10.7. klo 15.30, Keskipohjanmaa-areena

Kyläsoitto ja ulkokaustislaisten tapaaminen Köyhäjoella

Kaikille sukupolville, ulkokaustislaisille ja festivaalivieraille järjestetty kyläsoitto aidossa maalaismiljöössä, perikaustislaisessa seurassa. Tapaaminen alkaa jo opastetulla linjurikierroksella Uutelan, Tastulan, Vintturin ja salaperäisen Näätingin kautta Köyhällejoelle. Köyhäjoen pelimannit, Lauluyhtye Rentukat ja Mieskuoro Oksetti vievät mukanaan Köyhäjoen huumoripitoiseen tunnelmaan. Tilaisuudessa kuullaan kunnanjohtaja Arto Alpian puhe ja palkitaan jälleen vuoden ulkokaustislainen.
To 11.7. klo 10.30 alkaen Kyläsoitto Köyhäjoen Mäntymajalla

Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan

Junnu Vainion ja Veikko Lavin ikivihreiden ympärille tuotettu monipuolinen kokonaisuus. Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan tuo Kaustiselle kolmannen projektinsa, joka kunnioittaa jälleen suomalaisten rakastamia laulajia ja lauluntekijöiden ikivihreitä kappaleita. Useasta pelimanniyhtyeestä koottu ryhmä ja kansanmusiikin tyyliin sovitetut kappaleet herättävät menneiden vuosikymmenten sävelmät uuteen nousuun. Rento ja rempseä Rempallaan-ryhmä tanssittaa, yhteislaulattaa ja vetää myös Vainiota Laviaa -iltamat festivaaliviikon aikana.

Ma 8.7. klo 23.30 Keskipohjanmaa-areena, tanssit
To 11.7. klo 16.45 Kestikievari, yhteislaulutilaisuus
Pe 12.7. klo 22.00 Soittosali, Vainiota Laviaa -iltamat
La 13.7. klo 21.30 Juhlapiha, tanssit

Lilla Spelmansstämman

Suomenruotsalaisella ja pohjalaisella pelimanniperinteellä on Kaustisen lähialueilla ollut vahva yhteys jo vuosisatojen ajan. Sävelmät ovat kulkeutuneet ja vaikuttaneet pohjalaiseen hää- ja musiikkiperinteeseen. Vuotuiseen keskiviikon Lilla Spelmansstämman -kokonaisuuteen saapuu useita suomenruotsalaisia kokoonpanoja kuten Fiddlarna, Ingå Spelmansgille, Karlebynejdens spelmansgille, Salongsorkestern, Pietarsaaren spelmanslag sekä TärjäFolk. Juhlavuottaan viettää Småbönders spelmanslag omassa 40-vuotisjuhlakonsertissaan. Illan lopuksi vietetään Soittosalissa jälleen tutut Suomenruotsalaiset iltamat.
Ke 10.7. konsertit:
Klo 11.30 Karlebynejdens Spelmansgille, TärjäFolk och Pietarsaaren Spelmanslag, Pelimannitalo
Klo 13.00 Småbönders spelmanslag, Wiljami
Klo 13.30 Tallari med Marianne Maans och Juulia Salonen, Iholla-sali
Klo 19.30 Småbönders spelmanslag 40 år jubileumskonsert, Iholla-sali
Klo 20.00 Lilla Spelmansstämman iltamat, Soittosali

Madingma (BE)

Belgialaisveljesten Stefan ja Diederik Timmermansin hurmaava duo, jonka poljento syntyy säkkipillien, huilujen ja diatonisen harmonikan yhteiselosta. Parikymmentä vuotta Euroopan kansanmusiikkikenttää taivaltaneilla elämäntapamuusikoilla on sanoma: kunhan ihmiset tanssivat, laulavat ja soittavat, maailmassa on vähemmän ongelmia ja enemmän iloa!
Ti 9.7. klo 23.15 Mondo
Ke 10.7. klo 22.30 Pelimannitalo

Mateli

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka, suomalaisen kansanlaulun grand old ladyt ovat voimissaan juhliessaan 20 vuoden yhteistä taivalta. Mateli Kuivalattaren ja muiden naisrunolaulajien vanhat runot heräävät eloon näiden taitavien muusikoiden ja uraauurtavien lauluntaitajien käsittelyssä. Naisten äänet kattavat sävyt aina herkästä hurjaan ja kauniista rujoon, ja sulavat yhteen niin, ettei kuulija voi niitä erottaa. Duon ensimmäinen yhteinen levy, Mateli, ilmestyi vuonna 1999 Kansanmusiikki-instituutin julkaisemana. Ikiaikaiset laulut ovat kestäneet ajan hammasta ja tämän duon esittäminä vain vahvistuneet ja syventyneet elämänkokemuksen karttuessa.
Ti 9.7. klo 16.00 Mondo
Ke 10.7. klo 16.45, Iholla-sali

MEILLON

MEILLON on neljän serkuksen modernia ja perinteistä kansanmusiikkia yhdistelevä yhtye, jonka tavaramerkiksi on muotoutunut saumaton yhteissoitto kauniisiin ja soljuviin lauluharmonioihin yhdistettynä. Yhtyeen jäsenet ovat soittaneet ja laulaneet yhdessä jo pienestä pitäen, mutta ajatus oman bändin perustamisesta syntyi vuonna 2014. Silloin usean vuoden Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla vierailu sai aikaan palon päästä itsekin tekemään omia kappaleita. MEILLON julkaisee esikoisalbuminsa Ajattelen aikojani kesällä 2019.
Ma 8.7. klo 19.00 Wiljami, levynjulkaisukeikka
Ti 9.7. klo 12.30 Kestikievari ja klo 17.30 Viinitupa
Ke 10.7. klo 13.30 Kestikievari

Mikko Alatalo ja Jammi Humalamäki

Mikko Alatalo on suomenkielisen rock- ja poplyriikan uranuurtajia. Hän aloitti ns. Manserokin yhdessä Juice Leskisen  ja Harri Rinteen kanssa Coitus Int-bändissä 70-luvulla ja on toiminut aktiivisesti niin laulujen tekijänä kuin keikkailevana artistinakin. Alataloa pidetään Suomen tunnetuimpana yhteislaulattajana. Hän oli isäntänä 90-luvulla Tammerkosken sillalla-ohjelmassa ja siitä laulattaminen on jatkunut Suomessa ja ulkosuomalaisille eri maissa. Mikko Alatalon motto on ollut tuoda vanhat lauluklassikot nuoremmalle sukupolvelle ja opettaa vanhemmalle sukupolvelle uudemmat pop- ja rock-biisit. Kaustisella Mikolla on mukana Juicenkin kuvioista tuttu haitaristi Jammi Humalamäki. Koko kansan kestosuosikki viihdyttää Kaustisen festivaalikansaa torstai-iltapäivän ratoksi. Innostavan laulattajan johdolla laitetaan Keskipohjanmaa-areena raikaamaan!
To 11.7. klo 15.00 Keskipohjanmaa-areena

Muistojen Kaustinen

Konserttisarjassa kuullaan kaustislaisten kylien omia sävelmiä ja kylien lauluniekkojen sepittämiä lauluja. Kylien henkilöhistoriaan, musiikkimuistoihin ja nykypäivään tutustutaan juontajien kanssa jutustellen ja muistoja jakaen.
Konsertit alkavat joka päivä klo 13 Pelimannitalon isossa tuvassa. Varaa paikkasi ajoissa, tupa on näissä konserteissa ollut täysi jo vuosikymmenet!
Ti 9.7. Anttilan pelimannit
Ke 10.7. Köyhäjoen pelimannit
To 11.7. Akkapelimannit
Pe 12.7. Jylhän pelimannit
La 13.7 Aila Rauhalan kanteletytöt ja Kaustisen kanteleet

Munnaripartio

Neljän kansanmuusikon missiona on tuoda esille munniharpun svengaavaa rytmikästä sointia, yhdistellen suomalaisia muinaissoittimia ja perinnemusiikkia
arkaaisella mutta samalla modernihkolla otteella myös aasialaissävyjä lisäillen.
Tunnelmallisen rouhea munniharpun, jouhikon, kanteleen ja pitkähuilujen sointi kohtaa karjalaisen joikun, runo- ja kurkkulaulun – kaikki tämä uniikilla, improvisoivalla otteella.
To 11.7. klo 18.30 Wiljami
Pe 12.7. klo 23.30 Pelimannitalon kahvio
La 13.7. klo 18.15 Iholla-sali

MäSä Duo

Reherit pohojalaaset Lauri Kotamäki (haitari) ja Kyösti Järvelä (viulu) laulavat ja esittävät pelimanniperinteestä ponnistavaa musiikkia uudella twistillä, omilla sovituksilla höystettynä. Nämä herrojen lusikka on ollut mukana moninaisten tunnettujen kansanmusiikkiyhtyeiden (esim. Bill Hota & the Pulvers, Tötterssön, Timo Rautiainen) sopassa, joten tässä kyydissä ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita luulisi puuttuvan!
Ke 10.7. klo 00.30 Mondo
Pe 12.7. klo 01.00 Mondo
La 13.7. klo 18.00 Maunon makasiini (Kiharakolmio: Nurkkatanssit)

Naiskuoro Solina

Naiskuoro Solina on noin 40 äänen energinen ja iloinen hyvinkääläinen kuoro. Kuorossa laulaa 20-60-vuotiaita kotiäitejä ja uranaisia, vasta-valmistuneita ja konkareita. Kaikkia yhdistää intohimo tavoitteellista kuoroharrastusta kohtaan. Laulamme lauluja ympäri maailmaa. Pääsääntöisesti ohjelmisto koostuu pohjoismaisista sekä suomalaisista kansanmusiikkihenkisistä uusista teoksista ja sovituksista. Mukaan mahtuu myös perinteistä kuoromusiikkia sekä hengellisiä kappaleita ja viihdemusiikkia.

Kaustisella kuoro esittää kansanmusiikkiin pohjautuvan messun ”Missa Popularis”,jonka on säveltänyt ruotsalainen Mårten Jansson. Naiskuoro Solina esitti tämän viisiosaisen teoksen Suomen ensiesityksenä keväällä 2018. ”Missa Popularis” on kansanmessu, jonka juuret ovat vahvasti kansanmusiikissa. Polskan ja sottiisin rytmit taipuvat mutkattomasti latinankieliseen messutekstiin. Jousisoitinten kaihoisat sävelkulut, tanssillinen poljenta ja mieliin tarttuvat melodiat luovat yhtä aikaa levollisen ja iloisen tunnelman. Jousikvartetissa soittavat nuoret taitavat muusikot Aino Kinnunen, Elli Huhtinen, Uinu Ovaskainen ja Jonna Lankinen. Teoksen johtaa kuoronjohtaja, MuM Nina Melasalmi.

La 13.7. klo. 16 Missa Popularis, Kaustisen kirkko

La 13.7. klo. 18:30 Juhlapiha

 

Share