5/5

Yhteenliimautuneen akustisen yhtyeen biitti vie ja riffit iskee selkärankaan. Suomalainen kansanmusiikki nousee yllättäviin rock-korkeuksiin ja tradeista melodioista muotoutuu maailmaa syleileviä kaihoslovareita. Yhtyeen jäsenet vaikuttavat myös muissa tunnetuissa musiikki- ja tanssiyhtyeissä kuten Haka, Pirulainen ja Enkel.
Ti 9.7. klo 01.00 Mondo
La 13.7. klo 22.30 Mondo

Aili Järvelä

Ensimmäisen, ennakkoluulottoman sooloalbuminsa julkaiseva kaustislainen Aili Järvelä on tunnettu väkevänä tulkitsijana, jonka keskittynyt ja aito lavapresenssi koskettaa ja käy ihon alle. Järvelä tuo ystäviensä kanssa lavalle uudet, puhuttelevat laulut, joissa sivutaan niin Kaustisen laulukirjan lehtiä, suomalaisia runoilijoita kuin omia syntyjä syviä.
To 11.7. klo 20.45 Kallioklubi

Almoraima (AR/CU/IT)


Almoraima on maailmanmusiikkiyhtye Italian Salentosta. Sen musiikillisessa repertuaarissa yhdistyvät mm. arabialainen perinnemusiikki, flamenco ja latinovaikutteet. Monimuotoinen musiikki on kuljettanut neljä albumia julkaissutta yhtyettä erinäisillä festivaaleilla eri puolilla maailmaa aina Turkista Kuubaan saakka. Yhteistyössä: Italian Kulttuuri-instituutti, Helsinki

Pe 12.7. klo 14.15 Mondo
Pe 12.7. klo 16.30 Iholla-sali
La 13.7. klo 19.00 Wiljami

Anna Fält

Anna Fältin voimakas, sävykäs ääni kantaa suomalais-ugrilaisen laulun perinnettä. Fältin musiikki kutsuu upottavaan, voimauttavaan transsiin, jossa kuulija voi tunnistaa itsessään primitiivisen ja maanläheisen ihmisyyden. Tukholmassa asuvan Fältin intohimona on äänenkäytön erilaiset mahdollisuudet ja laulava tarinankerronta. 2018 Fält julkaisi kalevalaiseen kansanlauluun nojaavan albumin ITE.
Ti 9.7. klo 13.30 Iholla-sali (Laulukieli)

Antti Paalanen

Suomen mielenkiintoisimpiin muusikoihin kuuluvan hanuristin omaleimainen tyyli tuo haitarin juhannuskoivujen alta klubeille, reiveihin ja festarilavoille. Paalanen on tunnettu intensiivisestä ja hypnoottisesta esiintymisestä, joka vie muusikon itsensä sekä instrumentin äärirajoille: muusikko on luonut oman orgaanisen tapansa esittää musiikkia eri tekniikoilla, erilaisia genrejä kaihtamatta. Paalasen musiikkia onkin kuvattu syvähengitykseksi, jossa luova hulluus yhdistyy shamanistiseen biittiin. Tämän kesän keikoilla juhlitaan myös tuoretta soololevyä.
Ti 9.7. klo 00.00 Keskipohjanmaa-areena
Pe 12.7. klo 23.30 Kallioklubi

April Verch Band & Curly Strings (CA/EE):  The Heritage Project

Ottawa Valleyn rytmikkyyden ja virolaisen herkkyyden kiehtova symbioosi toimii ja perinteet lyövät kättä kuin kauan kadoksissa olleet serkukset. Projekti on musiikillinen matka historian juurista ja vaikutteista aina tämän päivän tuotoksiin saakka. April Verchin klangi on kahden vuosikymmenen aikana hioutunut amerikkalaisista perinnemusiikeista, old timestä, bluegrassista ja countrysta. Curly Strings on virolainen neljän hengen yhtye, joka saa inspiraationsa bluegrassista ja omasta kulttuurisesta perinteestään. Intensiivinen yhtyesoitto, kauniit melodiat ja vilpitön lavaolemus luo Curly Stringsin lämpimän hehkun. Yhtye onkin ollut tämän vuosikymmenen ilmiö virolaisessa musiikkiskenessä.
Pe 12.7. klo 22.15 Keskipohjanmaa-areena
La 13.7. klo 20.15 Kallioklubi

Arto Järvelä & Mats Berglund 

Savosta ja Pohjois-Hämeestä vaelsi Ruotsiin ja Norjaan 1580-luvulla suomalaisväestöä. Näiden metsäsuomalaisten sävelmistöä ja tarinoita välittävät maidensa tunnetuimmat viulupelimannit.
Pe 12.7. klo 00.00 Pelimannitalo
La 13.7. klo 21.15 Iholla-sali

Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou (MA)

Gnawa-musiikki on suggestiivista afrikanislamilaista rituaalimusiikkia Marokosta, jossa runous ja tanssi yhdistyvät. Keskeisin soitin on guembri, jota ovat perinteisesti soittaneet vain miehet. Vasta 21-vuotias Asmaa Hamzaoui on Bnat Timbouktou-ryhmän johtajajäsen ja perinyt rakkauden traditioon isältään; Nuorena naisena Hamzaoui edustaa gnawa-kulttuurin uutta sukupolvea. Marokkolainen Gnawa-perinne on ehdolla Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon loppuvuonna 2019.

Ti 9.7. klo 21.00 Iholla-sali
Ke 10.7. klo 13.00 Keskipohjanmaa-areena (kansainvälinen koontikonsertti)
Ke 10.7. klo 19.00 Kallioklubi

Barlast

Telecasterin sulosoinnuista mänkerin paimenkutsuun tai kehärummun kuminasta vapaaseen kontrabassosooloon. Tunnelmat vaihtelevat 1700-luvun tanssiaisista hengenahdistukseen säteilysuojapuvussa. Barlast noteerattiin Tallinn Music Week 2017 showcase-festivaalin yhtenä kohokohtana. Konsertit Kaustisella ovat osa yhtyeen Svanvik-kakkosalbumin julkaisukiertuetta.
Ti 9.7. klo 22.30 Iholla-sali
Ke 10.7. klo 21.30 Wiljami

Beethovenin parempi marssi

Kreeta-Maria Kentalan kokoamassa konsertissa klassinen musiikki saa uuden asun kaustislaisen pelimannisoiton vaikutteista. Kaustislainen Kentala on sekä barokin, klassisen ja romantiikan ajan kuin kansanmusiikinkin huippuosaaja, joka yhdistelee tyylilajeja ennakkoluulottomasti. Kokoonpanossa on mukana koko joukko kaustislaisia klassisen- ja pelimannimusiikin ammattilaisia.
To 11.7. klo 19.00 Iholla-sali
Pe 12.7. klo 21.00 Iholla-sali

Bill Hota & The Pulvers

Eteläpohojalaanen sielunmaisema ei jää tämän porukan jäljiltä epäselväksi. Kolmikko tekee odotetun paluun pitkän keikkatauon jälkeen! Kyösti Järvelän persoonallinen tapa käsitellä viulua muistuttaa kuulijoita itsestään vihtahoususta ja Arttu Mäkelän kitarasta valuttama ydinmehu on kuin erottamaton osa hälyn ja sävelen rajapintaa tutkivaa sointia. Juma Lautamajan kontrabasso saa kuin huomaamatta aikaan pyörteen, jossa rytmiikan sulavat ristiriidat ja varjona kulkeva traagisuus saavat soivan asunsa.
Pe 12.7. klo 19.00 Mondo

Crying Uncle Bluegrass Band (US)

Ilmiömäinen nuorten virtuoosien bluegrass-yhtye täynnä elinvoimaa, tiukan rennosti svengaavia rytmejä sekä huikeita sooloja. Jos ei kilometrit vielä näykään, niin autenttisuudesta ei ainakaan tingitä. Nämä tulevaisuuden bluegrass-raketit näyttävät vanhoille tekijöille vielä taivaan merkit!
Ma 8.7. klo 20.45 Mondo
Ti 9.7. klo 16.30 Iholla-sali

Duo Antonsson / Tuominen (SE/FI)

Sellon ja laulun yhtä aikaa konstailematon ja taitava liitto uppoaa syvälle luihin ja ytimiin!  
Ma 8.7. klo 18.45 Pelimannitalo

Duo Selina

hakee inspiraatiota pohjoismaisista kansanmusiikkiperinteistä ja ohjelmisto koostuu niin traditionaalisesta kuin itse sävelletystä musiikista. Kahden konserttikanteleen tarjoamat mahdollisuudet ovat pääosassa kaksikon rikkaassa soinnissa, jossa kuuluu myös pitkäaikainen yhteistyö ja jäsenten välinen ystävyys.
To 11.7. klo 17.45 Iholla-sali, levynjulkaisukonsertti

Elias, Veera & Timo (SE/FI)

Elias Frigård, Veera Kuisma & Timo Alakotila soittavat omia sekä sävellyksiään että pohjoismaista perinnettä. Trion musiikkiin on imetty vaikutteita pohjoismaisen kansanmusiikin ohella myös muista maista sekä genreistä. Inspiraatio musiikin luomiseen syntyy yhdessä jamittelun vapaudesta ja hetken fiiliksistä. Timo Alakotila on yksi Suomen arvostetuimmista säveltäjistä ja muusikoista jo monen vuoden takaa. Genrerajoja ylitellen hänen kokemuksensa ja näkemyksensä musiikista tuo tunnistettavan tyylin lisäksi kuulijalle aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Yhdessä Alakotilan kanssa uuden sukupolven muusikot, Elias Frigård ja Veera Kuisma, tarjoilevat tuoreen kattauksen uutta pelimannimusiikkia höystettynä vaikutteilla muualta. Frigårdin sulava saksofonin soitto ja Kuisman kekseliäs viulismi tuovat yhdessä Alakotilan huiman pianotaituroinnin kanssa lavalle täyden kokonaisuuden huikeaa musiikkia.
Pe 12.7. klo 21.30 Wiljami
La 13.7. klo 20.30 Pelimannitalo

Vuoden yhtye: ENKEL

on neljän pelimannin rohkea, herkkä ja hersyvä yhtye, jonka ohjelmisto muodostuu perinteisistä hittikappaleista sadan vuoden takaa ​sekä yhtyeen omista sävellyksistä.​ Musiikillisesti teemat vaihtelevat heinälatoromantiikasta sanattomiin ja sanallisiin rakkauslauluihin sekä karjalaisesta kansantanssiperinteestä hikiseen hiihtokilpaan, eikä girl poweria säästellä. ENKEL on esiintynyt laajasti Suomessa sekä Pohjoismaissa ja
tehnyt kaksi levyä: toinen albumi We Are ENKEL julkaistiin toukokuussa 2018 Viron-kiertueella ja esikoislevy Pappilan hääyö ilmestyi vuonna 2016.
Ke 10.7. klo 22.00 Keskipohjanmaa-areena
To 11.7. klo 23.00 Mondo

Ethno Finland Camp

Kansainvälinen Ethno Finland järjestetään nyt viidennen kerran Suomessa ja ensimmäistä kertaa Kaustisella! Ethno Finland on nuorille kansanmuusikoille suunnattu leiri, jossa jokainen osallistuja myös opettaa toisilleen oman maansa kansanmusiikkia. Ajatuksena on antaa nuorille muusikoille mahdollisuus kehittyä musikaalisesti, luoda uusia kontakteja ja verkostoja yli rajojen sekä luoda ymmärrystä ja arvostusta muita ihmisiä ja kulttuureita kohtaan. Ethno Finland esiintyy festivaalilla sekä koko leirilästen voimi että lerin aikana syntyneillä pienkokoonpanoilla. Ethno Finlandin pääjärjestäjä on Suomen Kansanmusiikkiliitto.

Ma 8.7. klo 22.45 Mondo, koko leiriporukka esittäytyy
Ti 9.7. klo 22.15 Keskipohjanmaa-areena, koko leiriporukan päätöskonsertti
Ke 10.7. klo 15.00 Massikka
To 11.7. klo 14.30 Massikka
Pe 12.7. klo 15.00 Juhlapiha
La 13.7. klo 16.45 Maunon makasiini

Farandi (FI/SE/BE/DK/UK)

Rakkaus pohjoismaiseen musiikkiperinteeseen yhdisti muusikot viidestä eri maasta etsimään yhteistä juonta. Huilu kujertaa uutta lämpöä perinteitä kunnioittaviin polskiin, kun nyckelharpa ja haitari taipuvat fiilistelevään minimalismiin, säkkipillin tanssahdellessa kotikulmilta kauas horisonttiin.
To 11.7. klo 15.30 Pelimannitalo
Pe 12.7. klo 16.30 Mondo

Share