Showcase-yhtyeet

 

2019: AXVY (SE), Eva Väljaots (EE), NOOLI

 

AXVY (SE)

Yhtye koostuu kolmesta ruotsalaisesta muusikosta, jotka maalaavat musiikkiinsa monikerroksisen maisemakuvan sinertävine vuorineen, missä vesiputoukset kiemurtelevat syvien metsien lomassa. Nämä perinteentaitajat ymmärtävät myös, että perinteen tulee uudistua pysyäkseen elävänä. Tämä näkyy ja kuuluu AXVYn musiikissa. Yhtyeen harvinainen soitinyhdistelmä mahdollistaa skandinaavisen kansanmusiikin tutkailemisen laajalla perspektiivillä. Musiikki nojaa vahvoihin melodioihin, joiden perustana ovat kunkin muusikon käyttämät instrumentit: 12-kielinen kitara, lyömäsoittimet, 5-kielinen viulu sekä hardangerviulu.

Jerker Hans-Ers: 5-kielinen viulu, hardangerviulu

Albin Broberg: 12-kielinen kitara, cittern

Mårten Hillbom: lyömäsoittimet

Eva Väljaots (EE)

Eva on virolainen kanteleen soittaja, joka opiskelee tällä hetkellä Suomessa, Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän soittaa erilaisia virolaisia sekä suomalaisia kanteleita ja etsii musiikkinsa jatkuvasti uusia äänimaisemia niiden avulla. Hänen improvisaatiolähtöisen ja meditatiivisen soittonsa inspiraationa ovat karjalaiset ja virolaiset historialliset kanteletyylit ja niiden mukana periytyvä maailmankuva.

Eva Väljaots: kanteleet

Photo: Kata Treimann

NOOLI

Duon juuret ovat syvällä pohjoismaisessa kansanmusiikkiperinteessä, mikä ilmenee vauhdikkaissa ralleissa, huumaavissa sooloissa sekä herkissä valsseissa. Groovaavan harmoonin ja energisen viulutaituroinnin tuottama svengi menee taatusti kuulijan jalan alle.

Jonna Lankinen: viulu

Oona Harju: harmooni

Kuva: Neea Lamminmäki


2018: Väisänen jne., Maria Reikko & Best Case Scenario Band ja Trio Törn (SE)

Väisänen jne.

Oululainen laulaja-lauluntekijä / tarinaniskijä Väisänen laulaa rennosti elämästä ja kuolemasta. Väisänen jne. julkaisi 2016 esikoisalbuminsa Jatkot. Sen tarinoissa seikkailevat henkilöt mm. varoittavat exästään, ottavat osaa paholaisen syntymäpäivään ja muistelevat Taivalkosken ainutlaatuista tunnelmaa.

”Tarinalle voi aina keksiä itse haluamansa lopun” – Lue laajempi esittely!

Väisänen jne. (Kuva: Sampo Ukkola)

Maria Reikko & Best Case Scenario Band

Maria Reikko & Best Case Scenario Band soittaa uutta jalan alle menevää nykykansanmusiikkia. Kansanmusiikin ekologisen lokeron seinät tutisevat yhtyeen lisätessä perinteiseen poljentoon uutta soundia ja elämänmakuista groovea. Tunnelataus ja huimapäiset soolot eivät jätä kuulijaa kylmäksi.

”Haluamme tuoda musiikin kautta kaikki elämän maut ja värit esille” – Lue laajempi esittely!

Maria Reikko & Best Case Scenario Band ( Kuva: Susanna Lönnrot)

Trio Törn (SE)

Nuori ruotsalainen Trio Törn luo uutta musiikkia tukeutuen vahvasti perinteen voimaan. Yhtyeen juuret ovat skandinaavisissa polskissa, sottiiseissa ja hallingeissa, joiden pohjalta he venyttävät niin instrumenttiensa kuin tradition rajoja viulun, avainviulun ja sellon kokoonpanolla.

”Triossa roolit eivät ole niin sidottuja” – Lue laajempi esittely!

Trio Törn (Kuva: Sona Hellman)

 


2017: Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti, Duo Systrami ja Perpetuum Lokomobile

Showcaset 2017 vasemmalta lukien: Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti, Duo Systrami ja Perpetuum Lokomobile

Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti

Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti on oululainen bluegrass- ja folkhenkinen elämäntarinoiden tulkitsija.

Duo Systrami

Duo Systrami on pohjoisruotsalainen kaksosduo, jonka saumattomuus kuuluu aina sovituksista tulkintoihin saakka.

Perpetuum Lokomobile

Perpetuum Lokomobile on taitavien muusikoiden moderni näkemys maailmanmusiikin äänimaisemasta sekasorron keskellä.


2016: Onni Rajaniemi, Hermanni Turkki ja Slackbird

Showcaset 2016

Showcaset 2016 vasemmalta lukien: Slack Bird, Hermanni Turkki ja Onni Rajaniemi

Onni Rajaniemi

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Onni Rajaniemi on nuori lahjakkuus, jonka lauluissa kohtaavat perinteinen suomalainen kansanmusiikki sekä englanninkielisen folkmusiikin perintö. Mukana sekoituksessa on myös kaikki se musiikki, mitä hän on elämänsä aikana kuullut. Onni laulaa ja soittaa kitaraa kertoen tarinoita niin vanhojen reki- ja runolaulutekstien kuin omiensakin kautta. Hänen lauluissaan maailma on vuorotellen pieni ja suuri, pelottava ja turvallinen, synkkä ja valoisa. Onnin teeskentelemättömän puhdaslinjainen ja vivahteikas musiikki siivitti hänet  Konsta Jylhä-kilpailun perinteisen sarjan voittoon Kaustisella kesällä 2015.

Hermanni Turkki

Hermanni Turkki on helsinkiläinen rosvojoukko, jonka railakas folkmelske ilahduttaa niin kaduilla kuin festarilavoillakin. Kaksi levyä julkaisseen yhtyeen musiikki saa hyppimään ilosta ja tuo kyyneleen silmään.

Slackbird

Slack Bird on jyväskyläläis-joensuulainen yhden miehen tai tilanteesta riippuen useamman ihmisen folk-kokoonpano. Aktiivisesti ympäri maita ja mantuja kiertävän Slack Birdin musiikki rakentuu viisikielisen banjon ympärille yhdistäen Appalakkien banjoperinteet ja suomalaisen kansanmusiikin punkin voimaan ja rosoisuuteen shakkilaudan lyödessä tahtia. Kaustisella yhtye esiintyy banjo-haitari-duona.


2015: Jaerv, J-P Piirainen ja Kopla

Showcaset 2015 vasemmalta lukien: J-P Piirainen, Kopla ja Jaerv.

Showcaset 2015 vasemmalta lukien: J-P Piirainen, Kopla ja Jaerv.

Jaerv

Ruotsalainen Jaerv on jo paljon tunnustusta saanut kvintetti, joka soittaa ja laulaa energistä kansanmusiikkia pop- ja jazzvaikutteilla. Mukaansatempaavista keikoistaan tunnettu yhtye on kiertänyt USA: ssa sekä eri puolilla Eurooppaa ja tekee yhteistyötä useiden ruotsalaisten eturivin artistien kanssa. Yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Inrikes vuonna 2009 ja vuonna 2014 ilmestynyt Vol 2. sai laajaa kiitosta kriitikoiden keskuudessa.

Joel Hagen – huilu, puhaltimet, sopraano saksofoni, EWI, laulu
Anders Bergsten – kontrabasso, avainviulu, laulu
Harald Nilsson – kitarat, laulu
Markus Gustavsson – viulu, laulu
Tobias Hedlund – perkussiot

J-P Piirainen

J-P Piirainen on nuori ja energinen, Joensuusta lähtöisin oleva kitarataiteilija ja kansanmuusikko. Uutta kansanmusiikkia soittava kitaristi on tehnyt tutkimusmatkan kitaran eri soittotyyleihin ja luonut uniikin tyylin ja soundin. Hänen intohimonsa kitaramusiikkia ja kansanmusiikkia kohtaan yhdistyy valtavaan määrään energiaa ja soittamisen iloa, joista syntyy käsite Nordic Guitar Music. Musiikin keskiössä ovat myös tarinat, joita Piirainen kertoo kappaleiden myötä. Musiikki koostuu omista sävellyksistä ja pohjoismaisesta perinnemusiikista uudella twistillä. Esikoislevy First Steps julkaistiin tammikuussa 2014 ja vastaanotto on ollut huikea. Piirainen keikkailee Suomessa ja ulkomailla ja hänen musiikkiaan on julkaistu mm. englantilaisessa Acoustic Magazine -lehdessä.

J-P Piirainen – kitara

Kopla

Kopla on Saarijärvellä vuonna 2004 perustettu kansanmusiikkiyhtye, joka musisoi sovittettua ja nykykansanmusiikkia rennolla, nuorekkaalla ja juurevalla meinigillä. Rivistössä on viuluja, harmooni, basso, haitarit sekä lyömäsoittimet. Laulajat liittyvät mukaan big band -keikoilla. Yhteinen musiikkimatka on kuljettanut Koplaa jo kymmenen vuoden ajan. Matkaan on mahtunut lukuisia huippuhetkiä, mm. Pelimanniyhtyeiden Suomen mestaruus Mäntsälässä 2011, esiintymismatkat Viroon ja Saksaan, Suomen edustaminen Pelimanniyhtyeiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Sälenissä 2011, kahden oman cd-levyn julkaiseminen 2010 ja 2014 sekä lukuisat erilaiset keikat, konsertit ja soittoprojektit. Kopla toivoo välittävänsä iloista meininkiä ja koskettavia tunnelmia soitollaan.

Anni Hemminki – viulu
Suvi Pasanen – viulu
Emmi Hiekkavirta – viulu
Alisa Roikonen – viulu
Sirpa Varvikko – viulu
Vilma Honkonen – haitari
Hanna Mursunen – haitari
Sari Honkonen – haitari
Jonna Hyyppä – kontrabasso
Salla Niemi – harmooni
Minna Koskenlahti – lyömäsoittimet

Lisäksi BIG BAND -biiseissä mukana:

Aku Oikari – rummut
Niilo Oikari – kitara, banjo (lyömäsoittimet)
Asta Kantonen – laulu
Salla Möksy – laulu
Laura Saramäki – laulu


2014: Tradikaali, St. Notes ja Räsynukke

Showcaset 2014 vasemmalta lukien: Räsynukke, St. Notes ja Tradikaali.

Showcaset 2014 vasemmalta lukien: Räsynukke, St. Notes ja Tradikaali.

Tradikaali

Tradikaali on vuonna 2010 perustettu nykykansanmusiikkiyhtye, joka on saanut alkunsa Tahdittomat-kansantanssiryhmän taustayhtyeenä. Yhtye soittaa sekä perinteistä että uutta suomalaista kansanmusiikkia modernilla otteella, ja musiikissa on vaikutteita myös muista tyylilajeista ja kulttuureista. Tradikaalin ohjelmistoon kuuluvat perinteisten kansansävelmien lisäksi omaa tuotantoa sekä sävellyksiä mm. Hannu Kellalta ja Timo Alakotilalta.

Kaisa Anttila – alttoviulu
Juho Itä – kitara
Laura Kuisma – viulu
Reetta Kuisma – kontrabasso
Sanna Salonen – saksofoni, shaker, klarinetti
Alexandria Schultz – piano

St. Notes

Helsinkiläinen St. Notes on laulanut perustamisvuodesta 2009 lähtien kaikenlaista kevyttä, vakavaa ja svengaavaa a cappella -musiikkia. Vuonna 2013 kvartetista kvintetiksi muuttunut yhtye heittäytyy taidokkaasti musiikin tekemiseen ja muovaa kappaleista omannäköisiään. Yhtye laulaa ammattimaisesti, riemuissaan yhteisestä instrumentista, täydellä soinnilla ja tarkan viimeistellysti. Suuri osa kappaleista on yhtyeen omia sovituksia, ja viime vuosina yhtyeen ohjelmistoon ovat juurtuneet myös Antti Knuutin sävellykset.

Elisa Orre – sopraano
Liisi Koivisto – sopraano
Sara Knuuti – altto
Antti Knuuti – tenori
Antti Kätkä – basso

Räsynukke

Räsynukke on yhtye, joka ammentaa vaikutteita musiikkiinsa useista eri tyylilajeista ja ympäröivästä maailmasta. Yhtyeen musiikki on akustista suomenkielistä altfolkpoppia höystettynä rennolla kansanmusiikkimeiningillä. Se on heleää, herkkää, rujoa ja julmaa elämän kuvausta. Rytmistä maustetta Räsynuken vakiokokoonpanoon tuo perkussionisti Jaakko Peltonen, joka soittaa tarvittaessa myös kontrabassoa. Yhtyeen soundia täydentävät sellisti Laura Vähä-Ruona ja viulisti Emmi Tauriainen.

Suvi Uura – laulu
Joonas Mustalahti – kitara
Jaakko Peltonen – perkussiot, kontrabasso
Laura Vähä-Ruona – sello
Emmi Tauriainen – viulu


2013: 5/5, Tuuletar, Varjakka String band, Hormonés ja Akkajee

Showcaset 2013 vas. ylhäältä lukien: 5/5, Akkajee, Hormonés, Tuuletar ja Varjakka String Band.

Showcaset 2013 vas. ylhäältä lukien: 5/5, Akkajee, Hormonés, Tuuletar ja Varjakka String Band.

5/5

Vuonna 2013 perustettu sekapohjalainen bändi kurkistaa kutsuvasti Suomineidon helman alta. Yhtyeen ohjelmisto koostuu kitaristi Arttu Mäkelän ja haitaristi Lauri Kotamäen sävellyksistä, vankalla taidolla ja kesäisellä vimmalla esitettynä. Kiirehdi iloitsemaan oi kuulija, kukaan meistä ei nuorene!

5/5:
Arttu Mäkelä – Kitara
Lauri Kotamäki – Haitari
Tapio Miettinen – Mandoliini
Miia Palomäki – Viulu
Sampsa Kujala – Kontrabasso

Tuuletar

Tuuletar on neljän värikkään nuoren naisen lauluyhtye. Yhtyeen musiikki on tuoretta ja itse sävellettyä kokeellista a cappella folkia, jossa suomalainen kansanperinne ja urbaani nykymusiikki kohtaavat toisensa. Kappaleiden tekstit ovat pääosin peräisin myyttisistä Kanteletar-runoista, ja tunnelmaa värittää yhtyeen tunteellinen ja vahva naisenergia.

Sini Koskelainen, voc
Johanna Kyykoski, voc
Venla Ilona Porna, voc
Piia Säilynoja, voc

Varjakka String band

Varjakka String band on uusi viljanmakuisen akustisen musiikin orkesteri, jonka musiikki ammentaa voimansa Oulujoen suistosta, Limingan lakeuksilta ja Oulunsalon merenrantaniityiltä. Orkesterin maanläheinen ohjelmisto on pääosin omaa tuotantoa. Varjakalle on tärkeää puisten soittimien lämpö, pohjoisen tarinat ja syvän etelän letkeä pulssi.

Jaana Raivio, laulu
Antti Kettunen, kitara ja mandoliini
Virva Penttilä, viulu ja taustalaulu
Pasi Korhonen, kitara ja dobro
Kaisa Tähtinen, kontrabasso
Pekka Kähkönen, kitara ja taustalaulua
Marc de Tugny, banjo

Hormonés

Hormonés on kolmen naisen akustinen yhtye, joka soittaa niin tunnelmallista kuin menevämpääkin musiikkia akustisen kitaran, basson ja kolmiäänisen laulun voimin. Rytmikäs, harmonisesti rikas ja raikkaan tyttömäinen esiintyminen vetoaa yleisöön varmasti!

Mona Creco, laulu
Ilona Rimpilä, basso
Nora Niemispelto, kitara

Akkajee

Akkajee on duo, jonka musiikissa ronski poljento kohtaa kuulaan soinnin. Sävelmien uniikki äänimaailma muodostuu avainviulun, alttoviulun ja laulun yhdistelmästä, joka yllättää monimuotoisuudellaan. Duo julkaisee Kaustisella ensialbuminsa, joten kannattaa suunnata kuulemaan levynjulkaisukekkerien huumaa!

Iida Savolainen, alttoviulu ja laulu
Meriheini Luoto, avainviulu ja laulu

Share