Kaustinen kaikilla aisteilla

Teemapäivämme keskivikkona 10.7. tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokea musiikkia mahdollisimman esteettömästi. Alueella on viittomakielen tulkkeja sekä viittomakielistä musiikkia ja kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen esittelypiste. Lisäksi Areenalla nähdään viittomin tulkittua musiikkia. Festivaalin teemamme ”Rytmi” muistuttaa siitä, että musiikkia voi havaita eri aisteilla kuulon ohella. Festivaalien yhteistyökumppanitahoina toimivat kuuloalan järjestöt, kuten Kuuloliitto, Suomen Kuurosokeat, Kuurojen liitto, Kuurojen Palvelusäätiö, Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ja LapCI ry.

Ohjelmaa aamusta yömyöhään

Keskiviikkoaamu alkaa klo 10 Metsäorkesteri Käet Ylös! –yhtyeen konsertilla Pelimannitalossa, joten alueelle kannattaa tulla hyvissä ajoin. Konsertin jälkeen on hyvä hetki syödä lounas esimerkiksi Festivaaliravintolassa. Klo 13 nähdään kansainvälinen tanssikonsertti Keskipohjanmaa-areenalla. Se kannattaa ehdottomasti nähdä ja kokea. Kaustisella esiintyy useita todella taidokkaita tanssiryhmiä, joiden esitykset ovat harvinaista herkkua Suomessa. Jos tanssikärpänen puraisee, alkaa Kansantaiteenkeskuksen Kallio-klubilla klo 14 tanssiworkshop – Body percussio, kehorytmiikkaa, joka sopii kaikille kuulosta viis.

Kansantaiteenkeskuksessa on klo 15-17 seminaari: ”Musiikin voima erityisnuorten musiikkikasvatuksessa”. Seminaarissa pohditaan, miten musiikin koulutuksen ja harrastamisen yhdenvertaisuutta voitaisiin tukea ja miten siihen voitaisiin kannustaa. Keskustelijoina illan artisti Marko Vuoriheimo alias Signmark, Oulun yliopiston tutkija Katja Sutela ja musiikkiterapeutti Riitta Koski-Helfenstein.

Lapsille on vaihtoehtoista ohjelmaa klo 16.30-17.30 Lastenteltalla, jossa esiintyy Mutaveijarit. Esitys tulkataan viittomakielelle.

Seminaarin ja Mutaveijareiden esityksen jälkeen on hyvä hetki syödä päivällistä esimerkiksi Festivaaliravintolassa tai jossakin alueen muista ruokapaikoista.

Kello 18:45 alkaa viittomakielisen rap-artisti Signmarkin konsertti ravintola Mondossa. Tämän konsertin jälkeen kannattaa suunnata askeleet kohti viereistä Keskipohjanmaa-areenaa, jolla esiintyy klo 20 Kalevauva.fi goes Kaustinen – musiikkia ajankohtaisista somekeskusteluista viittomakielelle tulkattuna. Esiintymislavan rakenne vaikuttaa siten, että tulkkaus pystytään järjestämään vain osaan katsomoa. Alue merkitään turkoosilla värillä.

Iltahan on tässä vaiheessa vasta nuori, joten ohjelma jatkuu välittömästi Kalevauvan esityksen jälkeen Visual Voicen konsertilla klo 21 ravintola Mondossa. Onneksi välimatka estradien välillä on lyhyt.

Vähäunisimpien kannattaa jäädä riehaantumaan esimerkiksi Tsuumi Sound Systemsin keikalle Kansantaiteenkeskuksen Kallio-klubille Visual Voicen jälkeen. Tsuumin musiikki kulkeutuu kaikkia luita myöten, siinä on voimaa ja ytyä huonokuuloisimmillekin.

Kaustisella musiikki näkyy ja kuuluu jatkuvasti, joten aivan varmasti löytyy ihmeteltävää jokaiselle vauvasta vaariin!

Marko Vuoriheimo, alias Signmark. Kuva: Brendan Delany

Viittoen tutuksi

Viittomakieli on kieli siinä missä suomi, ruotsi tai englantikin. Viittomin tulkittu konsertti tasoittaa tietä kuulovammaisten ja kuulevien konserttivieraiden välillä. Viittomakieliset esitykset ovat elämys myös kuulevalle yleisölle. Esittäytyminen ja yleisimmät tervehdykset ovat viittomia, joiden osaaminen on paitsi kohteliasta myös mukavaa. Kuulojärjestöjen teltalla opetellaan helppoja viittomia, jotka madaltavat kynnystä tutustua viittomakielisiin ja viittomakieleen.

Lisätietoja kuuloalan järjestöille ja heidän jäsenilleen: Susanna Salokannel, email susanna.salokannel@klvl.fi tai puh. 050 301 0503

Kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen jäsenet voivat varata lippunsa ennakkoon tästä osoitteesta. 

26.3. tiedotustilaisuuden tallenne on nähtävissä osoitteessa http://www.nopolanews.fi/videoarkisto! Tilaisuus tulkattiin viittomakielelle Tunne musiikki! -teemapäivän kunniaksi.

Share